Kennel Love of Beasts
Patella Luksation

Patella Luksation

"Patella" er den videnskabelige betegnelse for knæskallen og "luksation" betyder "gået af led".

Så enkelt sagt betyder Patella luksation, at knæskallen ikke befinder sig hvor den skal, men er "gået af led".

 

KNÆETS ANATOMI

Knæet består af en ledflade, hvor den nederste del af lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben).

Inden i knæet ligger to menisker, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen - patella - placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store firehovede lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Det er normalt, at knæskallen bevæger sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Knæskallen betragtes som lukseret (ude af led), hvis den befinder sig enten på indersiden eller ydersiden af furen.

Det kaldes henholdsvis medial eller lateral patella luksation. Medial patella luksation, hvor knæskallen sidder på indersiden, ses oftest hos små racer, mens den laterale luksation (på ydersiden) oftere forekommer hos de store racer.

 

GRADER AF PATELLA

  • Grad 0: Normal, ikke lukseret patella
  • Grad 1: Patella ligger på plads men kan lukseres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.
  • Grad 2: Patella kan let lukseres enten manuelt eller spontant. Patella forbliver hovedsageligt lukseret, også under bevægelse, men kan vende tilbage til normal position ved manipulation (bøj eller stræk).
  • Grad 3: Patella er permanent lukseret og kan ikke vende tilbage til normal position.

 

PATELLA STATUS

  • PL 0 må bruges i avl
  • PL 1 må kun parres med PL 0
  • PL 2 og PL 3 må ikke benyttes i avl

Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel.


- dkk.dk


ARVEGANG

Patella Luksation er en polygen arvegang. Det betyder, at det er den samlede virkning af forskellige gener + det miljø hunden vokser op i, der afgør, om den får lidelsen.


Da PL er miljøbetinget skal hvalpe færdes varsomt på trapper og møbler. Ved hop eller fald øges belastningen på leddene, og dermed øges risikoen for lidelsen. Dette gælder også, hvis hvalpen springer ud af ens arme og ned på gulvet. Vi anbefaler en lille hundetrappe til seng/sofa, så hvalpen ikke lærer at springe op og ned. Hundetrappen har små trin, så det ikke belaster leddene uhensigtsmæssigt. En hvalp bør ikke gå på rigtige trapper før den er et år gammel.